20 Eylül 2007 Perşembe

"Kürt - Arap savaşı kaçınılmaz"


Değiştir
ABD'deki Ulusal Stratejik Etütler Enstitüsü uzmanlarından Dr. Judith Yaphe, Kerkük'ü yıl sonuna kadar ele geçirmekte kararlı olan Kürtlerin Araplarla kısa süre içinde bir iç savaşa girmelerinin kaçınılmaz olduğunu öne sürdü.

Amerika'nın Sesi radyosunun haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu tarafından ABD Senatosu'nda düzenlenen oturumda Irak'taki mezhep çatışmaları ele alındı.

'Irak'ta Mezheplerarası Şiddet ve Mülteci Krizi' konulu toplantıda konuşan Ulusal Savunma Üniversitesi'ne bağlı Ulusal Stratejik Etütler Enstitüsü uzmanlarından Dr. Judith Yaphe, Irak'ta asıl iç savaşın Kürtler ve Araplar arasında çıkmasını beklediğini söyledi.

Irak'taki mevcut iç çatışmaların dini değil, siyasi olduğunu savunan Dr. Yaphe, Iraklı Kürtlerin Sünni ve Şii Arapların çatışmalarına sessiz kalmayı tercih ettiklerini ancak Kerkük'ü yıl sonuna kadar ele geçirmekte kararlı olan Kürtlerin Araplar ile kısa süre içinde iç savaşa girmelerinin kaçınılmaz olduğunu düşündüğünü söyledi.

Türkiye'nin Kerkük referandumunu erteleme çalışmalarının devam ettiğini savunan Yaphe, Iraklı Kürtler arasında Ankara ile işbirliği yapmaya hazırlanan bazı gruplar olduğunu ve Ankara ile Iraklı Kürtler arasında varılacak bir anlaşmanın Kürt - Arap ve PKK sorununa kısa vadeli çözüm sağlayabileceğini söyledi.

Irak'ta 4 milyon mülteci yaşıyor

Amerikan Dışişleri Bakanlığı nüfus, mülteciler ve göçmenlikten sorumlu Bakan Yardımcısı Ellen Sauerbrey ise, Iraklı mülteci sayısının 4 milyona ulaştığını, bunların yarısının Irak'a komşu ülkelere akın ettiğini söyledi.

Sauerbrey, Türkiye, Ürdün ve Suriye başta olmak üzere komşu ülkelerin çok yakında altından kalkamayacakları mülteci kriziyle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Bakan Yardımcısı Türkiye'ye yaptığı son ziyarette, Iraklı çocukların gittiği bir ilköğretim okulunu ziyaret ettiğini ve eski bir okul öğretmeni olarak Iraklı çocukların savaş nedeniyle ilköğretime devam edememelerinin büyük sorun yaratacağına dikkat çekti.
Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009