12 Aralık 2007 Çarşamba

'Bizi Kerkük'e zorla getirdiler'


Değiştir

Kerkük'te statü referandumu yapılamayınca Kürt mülteciler isyan etti: 'Kürt liderler bizi buraya baskı ve tehditle oy deposu olalım diye yolladılar, ama evsiz, işsiz sersefil olduk'


Irak'ta Kürt liderlerin zoruyla Kerkük'e taşınan Kürtler derme çatma kulübeler ya da stadyumda sersefil halde yaşıyor. Binlerce Kürt, Irak anayasasının 140. maddesine göre yıl sonuna dek statü referandumu olacağı hesabıyla kendilerini Kerkük'e baskı ve tehdit yoluyla gönderen liderlerine öfkeli.


67 yaşındaki taksi şoförü Hacı Velid Muhammed, 2003'teki işgalinden sonra bir toplantıda, yakındaki Çamçamal'da ikamet eden Kerkük doğumlu Kürtlere, "Küçük bir çadırınız varsa bile yurdunuza dönmelisiniz" talimatı verildiğini belirtiyor. 'Reddetseydiniz ne olurdu' sorusunu, "Gıda yardımını keserler, maaşımızı ödemezlerdi. Hiçbir şey vermeyip dönmeye zorlarlardı. Bize dönmemezi emrettiler" diye yanıtlıyor. Nejat Casim Muhammed de 1997'den beri yaşadığı Çamçamal'dan ayrılmaya 'teşvik edilenler'den. Doğduğu yere dönmekten mutlu olduğunu, ama sefil şartlarda yaşamakta zorlandığını anlatan Muhammed, Kürt liderlerin kendilerine "Kerkük'e dönmezseniz, şehri kaybederiz. Siz Kürt'sünüz ve Kerkük Kürdistan'ın kollarına dönmek zorunda" dediğini aktarıp ekliyor: "Kalsaydık tüm yardımları kesecek, baskı uygulayacaklardı."


Tribünler, soyunma odaları, otoparkta cüruf briketinden yapılma barakalarda, temiz su, kanalizasyon olmadan yaşayan 2 bin 200 Kürt mültecinin hali içler acısı. Kerkük'ün başkent olduğu petrol zengini Tamim eyaletinin geleceği için yapılacak referandumun gönülsüz oyuncuları, etrafa Kürtçe siyasi graffitiler yazmış. Kimisi Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtsever Birliği için. Referandumun ertelenmesine sevinen de var. Vilayet Konseyi'nin Arap üyesi Tahsin Kaya, "35 yılda yaratılmış bir sorun yedi-sekiz ayda çözülmez" diyor. Türkiye'nin Türkmen nüfusu koruma ve Kürtlerin bağımsızlık ilanını önleme kaygısı da hesaba katılıyor. ABD-Britanya eksenli Uluslararası Kriz Grubu hiçbir Irak hükümetinin Kerkük'ü Kürtlere verip bunun Araplarda yaratacağı infiale rağmen hayatta kalmayı umamayacağını belirtip ekliyor: "Bu yüzden Kerkük sorunu siyasi kilitlenme ve çökme ve şiddeti tetikleyebilir."


'Sudan'a katılsa sorun değil'


Binlerce Arap ise peşmerge güçlerinin tacizleri ve Kürt istihbarat servislerinin keyfi gözaltılarından çoktan bezip çekmiş gitmiş. Terk ettikleri evler 'Rezerve' yazılıp Kürtlere ayrılıyor. Talabani, Kürtleri göçe zorladıklarını "Bana sorsalar gitmeyin derim, çünkü şartlar
iyi değil" diye reddederken, Kerkük'ü silahla ele geçirmeyeceklerini söylüyor: "Kürtler gasp edilmiş haklarını geri almalı. Biz bu sürece normalleşme diyoruz. Normalleşme olduktan sonra, isterse Kerkük Sudan'a katılsın, benim için sorun olmaz." (New York Times)


Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009