2 Aralık 2007 Pazar

Dünyada "operasyon" yankıları


Değiştir
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'ya karşı operasyon düzenlediği haberlerine ilişkin olarak, ABD'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan George W. Bush arasındaki 5 Kasım görüşmesinin ardından PKK'ya karşı iş birliğini artırmak için çok çalıştığını söyledi.

Johndroe, açıklamasında, ''Başkan Bush ile Başbakan Erdoğan arasındaki 5 Kasım görüşmesinin ardından, bunun devamı olarak PKK'nın terörist tehdidiyle mücadele için Türkiye, Irak ve ABD arasındaki iş birliğinin artırılması yönünde çok çalışıyoruz'' dedi.

NEW YORK TIMES: DİĞERLERİNDEN FARKLI DEĞİL

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, hükümet tarafından yetkilerindirildikten sonra Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği ilk operasyon dünyada yankılandı. New York Times gazetesi, "Cumartesi saldırısının diğerlerinden farklı olmadığına ilişkin işaretlere karşın ordu, bunu olası bir dizi sınır ötesi operasyondan ilki olarak nitelendirdi" diye yazdı.

New York Times gazetesi İstanbul kaynaklı, Sabrina Tavernise ve Stephen Farrell imzalı haberinde "Türk askerleri Cumartesi günü Irak'taki bir grup PKK'lı teröriste 'ağır kayıp' verildiğiğini söyledi ancak bu iddia için kanıt göstermedi" diye yazdı.

Konuya ilişkin resmi açıklamada askerlerin sınırı geçtiğine ilişkin bir işaret bulunmadığını öne süren gazete, Iraklı yetkililerin ise, Türk askerlerinin sınırı geçtiğini yalanladıklarını kaydetti.

Bu arada, ABD'li gazeteye konuşan ve ismi açıklanmayan bir AKP'li milletvekilinin de, "Saldırının, sınır boyundaki asi mevzilerine yönelik aylarca devam eden top saldırılarının bir parçası olup Amerikan ve Irak hükümetlerinin korktukları büyük çapta saldırı olmadığını" dediğini yazdı.

AKP MİLLETVEKİLİ "BU SADECE SINIRLI OPERASYON"

Söz konusu milletvekili de "Bu Kuzey Irak'a yönelik bir işgal veya savaş değil. Bu şimdilik sadece sınırlı bir operasyon" diye konuştu.
NYT da, Türkiye'nin PKK'ye karşı aylarca Kuzey Irak'a askerler göndermekle "tehdit ettiği"ni belirterek "Ancak büyük çapta bir sınır ötesi operasyon beklenmiyor kısmen çünkü bu, NATO üyesi Türkiye'nin güçlü bir müttefiki olan ABD'yi terslemesi gerektirir" yorumunu yaptı.

Türk askerlerinin ise, gelecekte gerekirse başka araçları kullanacağını da söylediğine dikkat çeken gazete, Bağdat'taki ABD ordusunun ise Türk askerlerinin Irak'a girdiğine ilişkin "operasyonel bilgiler"in bulunmadığını, terör örgütü PKK "sözcüsü" Haval Zagros'un da Türklerin Irak'a girdiklerini veya mevzilerine ateş ettiğini yalanladığını belirtti.

NYT, Kürdistan Demokrat Partisi Sözcüsü Mohammed Amidi ve Dohuk bölgesindeki Irak güçleri komutanı Albay Hüseyin Raşid'in de Türk özel kuvvetlerinin sınırı geçtiği yolundaki haberleri de yalanladıklarına dikkat çekti.

Türk ordusunun operasyonunun Bakanlar Kurulu'nun TSK'yı yetkilendirmesinin bir gün sonra gerçekleştiğine işaret eden gazete, "Yetkilendirme büyük ölçüde bir formalite idi ancak bir Türk hükümet sözcüsü, Irak içerisindeki büyük çapta operasyon için nihai yeşil ışık yaktığını söyledi" diye yazdı.

ABD'li gazete, "Cumartesi saldırısının diğerlerinden farklı olmadığına ilişkin işaretlere karşın ordu, bunu olası bir dizi sınır ötesi operasyondan ilki olarak nitelendirdi ve bunu da web sitesinde yayınladığı açıklamada söyledi" yorumunu yaptı.

CHICAGO TRIBUNE: BİR ÇOK KÜRT POZİSYONLARINI YENİDEN DÜŞÜNME NOKTASINA GELDİ

Türkiye'nin "sınır ötesi operasyon tehdidi"nin Iraklı Kürtleri bağımsızlık isteğini gözden geçirmeye ittiği öne sürüldü. Chicago Tribune gazetesi, "Türkiye'nin sınır ötesi operasyon tehdidinin Kuzey Irak'taki birçok kişinin Irak'a olan ihtiyaçlarını kabul etmelerine yol açtığını" öne sürdü.

Chicago Tribune gazetesi, Erbil kaynaklı uzun haberinde Kuzey Irak'ta "Amerikan Köyü" ismi ile bir Amerikan şirketince inşa edilmekte olan yüzlerce villa ve alışveriş merkezine dikkat çekerek "Amerika'nın küçük bir parçası inşa ediliyor" ifadesi kullandı.

Bölgede "İngiliz Köyü", "İtalyan Köyü" isimli konut projelerinin de yapıldığına işaret eden gazete, bölgesel hükümetinin de kısa bir süre önce yabancı şirketler ile 20'den fazla petrol ve gaz anlaşmasını yaptığını açıkladığını anımsattı.

Bütün bunların, "Kürt bölgesinin fiili bağımsızlığı"na doğru giden yolda hızlı ilerlediğinin göstergesi olarak yorumlanabileceğini belirten gazete, ancak uzun bir süreden beri var olan bağımsızlık isteklerine karşın bir çok Kürdün pozisyonlarını yeniden düşünme durumuna geldiğini belirtti. Gazete, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, PKK'lı teröristlerin takibi amacıyla sınırı geçme tehdidi, burada birçok kişiyi Irak'a ne ölçüde ihtiyaçlarının olduğunu kabul etmeye itti. Bölgenin bazı liderleri, bölgesel hükümetin sorunun çözümünde daha aktif bir rol oynaması için bastırırken tek başları yapamayacakları gerçeği de yüzleşmeye zorlandı."

BERHAM SALİH: "MİLLİYETÇİLİK SINIRLANDIRICI"

Chicago Tribune ile konuşan Irak Başbakan Yardımcısı Kürt Berham Salih de, "Birçoğumuz, milliyetçiliğin hem sınırlayıcı hem de sınırlı olduğunu kabul ettik" dedi. Salih şunları söyledi:
"Ben bir Kürt olarak her zaman bir Kürt devletini hayal etmiş ve bunu Kürt halkının temel bir hakkı olarak görmüş isem de sonra gördüm ki Irak'ın daha büyük pazarının bir parçası olmak, demokratik Irak'ın bize sağladığı korumalardan yararlanmak, Kürt halkı için elle tutulur avantajlardır."

Sabah
Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009