22 Aralık 2007 Cumartesi

Rusya ordusunu güçlendiriyor


Değiştir
Rusya'nın ordusunu yeni kıtalar arası balistik füze ve tanklarla güçlendireceği bildirildi.

Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Makarov, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, nükleer denizaltı Yuri Dolgoruki'nin gelecek yıl Bulava adlı yeni kıtalararası balistik füzeyle donatılacağını söyledi.

Makarov, füzenin testlerinin hemen hemen tamamlandığını belirterek, gelecek yıl Rus ordusunun Bulava'ya "sahip olacağını" ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bulava'nın Rus ordusunun en mükemmel projesi olduğunu belirterek, füzenin füze savunma kalkanlarını "deleceğini" söylemişti.

Bulava füzesi Rusya'nın yeni Borei sınıfı nükleer denizaltıları için tasarlandı.

Makarov, 2009 yılında yeni şase, silah, hedef tanıma ve ateş kontrol sistemleri içeren tank tipini de ordunun silahlarına ekleyeceklerini belirterek, tankların testlerinin sürdüğünü, gelecek yıl testleri tamamlamayı ve 2009'da da üretmeyi planladıklarını kaydetti.

Rusya kara kuvvetleri halen T-90, T-72 ve T-80 tipi tankları kullanıyor. Rus ordusunun halen iki tank tipi üzerinde çalışmalarını devam ettirdiği, bunlardan birinin 1990'lı yıllarda Omsk tank tasarım bürosu tarafından yaratılan ve ilk kez 2004 yılında halka gösterilen "Black Eagle" (Kara Kartal), diğerinin ise Uralvagonzavod şirketi tarafından yapılan T-95 olduğu bildiriliyor.

Artan petrol ve doğal gaz fiyatları nedeniyle Rusya'nın milli gelirini artıran Putin, askeri harcamalarını artırdığı gibi, ABD'nin eski Doğu Avrupa ülkelerinde inşa etmeyi planladığı füze savunma kalkanı planını engellemek için diplomasi yoluyla etkisini kullanmaya çalışıyor.

Rusya, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKKA) çekilmiş, bu karar 12 Aralık 2007 de yürürlüğe girmişti.

Soğuk savaş döneminde doğu ve batı blokları arasındaki silahlanma yarışını azaltmak amacıyla ortaya atılan anlaşma, 1990 yılında imzalanmış ve 1999 yılında değişen koşullar yüzünden revize edilmişti. Rusya anlaşmanın revize edilmiş versiyonunu 2004 yılında onaylarken, ABD ve NATO üyesi ülkeler, Rusya'nın AKKA uyarınca Gürcistan ve Moldova'daki askerlerinin tamamını geri çekinceye kadar onaylamayacaklarını açıklamışlardı.

Putin'in AKKA'dan geçici olarak çekilme çağrısı ve ardından bu konuda Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ile Federasyon Konseyi'nde kabul edilen kararı imzalaması, ABD ile doğu Avrupa'daki füze kalkanı konusunda yoğun tartışmaların yaşandığı döneme denk gelmişti.

AKKA, Ural Dağları'nın batısıyla Rusya'nın Avrupa sınırı arasındaki konvansiyonel silahlar ve askerlerin miktarının sınırlandırılmasını öngörüyordu.

Kremlin Rusya'nın AKKA'yı tek taraflı uyguladığını, dolayısıyla anlaşmanın artık ABD ve NATO tarafından Rusya'yı zayıflatmak için kullanıldığını savunarak, bu tezine de ABD'nin Romanya ve Bulgaristan'da kurmayı planladığı üsleri örnek olarak gösteriyor.

Rusya parlamentosu Avrupa'da tank, uçak ve diğer konvansiyonel silahların sınırlandırılmasını öngören AKKA'nın askıya alınması yönündeki kararı bu ay başında oy birliğiyle almıştı.

Zaman
Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009