29 Nisan 2008 Salı

Esad:İran ile Araplar arasında düşmanlık mümkün değil


Değiştir
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İsrail ile dostluk ve İran ile Araplar arasında düşmanlığın mümkün olmadığını söyledi.

Esad, yaptığı basın toplantısında özellikle Irak sorunu olmak üzere bölgesel sorunlara değinerek, İran gibi bir ülkenin Suriye'nin çıkarlarına tezat oluşturmayacağını , İran'ın Arapların kültür ve medeniyetine yakın bir ülke olduğunu ve bölgesinde önemli rolleri bulunan güçlü bir ülke olduğunu belirtti.

Esad, İran'ın istense de istenmese de bölgesinin önemli ve büyük bir ülkesi olduğuna değinerek, 80 yıl Türkiye ve Suriye arasında düşmanlığın bir sonucunun olmadığını ve son dört yıl içinde iki ülke arasında önemli gelişmeler yaşandığını, İran'ın Irak'ta sorun olmadığını asıl sorunun Irak'ta işgal ve sorunların kaynağı olan ABD olduğunu söyledi.

Esad, İran ve Arap ülkeleri arasında ihtilaflı konuların ayrımına gidilmesi gerektiğini, Arap Liderler Zirvesinde de İran ile ihtilafların bulunduğu ama bu ihtilafların giderilmesi gerektiğinin ilan edildiğini hatırlatarak, hangi konularda neye esasla ihtilaflar yaşandığının tespit edilmesi gerektiğini Irak konusunda İran'ın rolleri bulunduğunu ifade etti.

Esad, İran barışçıl nükleer faaliyetleri konusunda da Şam'ın sadece İran değil bütün ülkelerin barışçıl nükleer faaliyetlerini desteklediğini ilan ettiğini, Şam açısında her ülkenin barışçıl nükleer enerji kullanma hakkı bulunduğunu ve nükleer ve kitle imha silahlarının yayılmasına karşı olduklarını ama ABD'nin İsrail konusunda karşı çıktığını BMGK'de konuya muhalefet ettiğini Şam'ın bütün ülkelerin kitle imha silahlarını elde çabalarına karşı olduklarını vurguladı.

Esad, İran'ın bölgede nükleer silahlanma ve nükleer silahların kullanılmasına karşı olduğuna vurgu yaparak, ABD Savunma Bakanının İran'a saldırı ihtimali ve yaşanacak facia konusunda açıklamasına değindi ve bu tür bir girişimin yıllarca bütün insanlar tarafından ödeyeceği çok ağır bedelleri olacağını ve böyle bir savaşın sonucunun kestirilemeyeceğini belirtti.

Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009