30 Nisan 2008 Çarşamba

PKK'da Zaza çatlağı


Değiştir
Terör örgütü PKK’daki Kürt-Zaza kavgası iyice kızıştı. Zaza oldukları için kilit görevlerden alınan onlarca terörist idam edildi. Kavga, sanal ortama da sıçradı. Önemli görevlerden alınan Zazaların yerine Ermeni ve Alevi asıllı teröristler getirildi.


Çözülme süreci devam eden terör örgütü PKK’daki kriz ve çatlaklar her geçen gün derinleşiyor. Son operasyonlarda ağır darbe alan örgüt kendi içinde de ciddi sorunlar yaşıyor. Bu çerçevede, PKK’da eskiden beri devam eden; ancak son dönemlerde iyice gün yüzüne çıkan “Kürt-Zaza kavgası” giderek derinleşiyor. Kürt olduklarını söyleyen bazı teröristlerin Zaza kökenlileri dışlamaya başladığı ve Zazaların kilit noktalara gelmelerini engellediği vurgulanıyor.

Emniyet ve istihbarat kaynaklarına göre hâlihazırda terör örgütü içinde bulunan Zazaların sayısı 250 ila 300 arasında. PKK’daki Zazalarda huzursuzluğun arttığı ve bazıları hakkında idam kararı çıkarıldığı belirtiliyor.

PKK’daki Kürt-Zaza kavgası sadece dağ ile sınırlı kalmadı; çatışma şehirdeki taraflara da yansımış durumda. Güvenlik güçleri internet üzerinden de sürdürülen kavganın sanal ortam dışına taşınması ihtimali üzerinde duruyor. Tartışmalar, Zazaların Kürt olmadığı yönündeki sataşmalarla başlayınca karşı taraf “Zazalar Kürdistan için bedel ödüyor.” çıkışını yaptı. Zaza grubuna karşılık, “Kürdistan Kürtlerindir, kaypak Zazalarla mücadele olmaz” diyen Kürtçüler arasında devam eden mücadelenin dozu her geçen gün artıyor.

ZAZA ALİ’NİN YERİNE ERMENİ ELEBAŞI

Terör örgütündeki Kürt-Zaza çatlağı en belirgin şekilde yaklaşık bir yıl önce ortaya çıktı. 2007’de yapılan PKK yönetimi sözde seçimlerinde Halkın Savunma Güçleri (HPG) komutanlığı için yapılan oylamayı yüzde 90’la kazanan Zaza kökenli Dr. Ali kod adlı Yusuf Turhallı’ya “Sen Zazasın, bu göreve gelemezsin” denilerek komutanlık verilmediği aktarılıyor. Turhallı’nın yerine Suriyeli Ermeni asıllı Dr. Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin getirildi. Oyların yüzde 10’unu almasına rağmen Fehman Hüseyin’in “derin PKK” tarafından HPG komutanı olarak atanması, örgütteki Zazaları huzursuz etti. Alınan bilgilere göre bu duruma itiraz eden 50 kadar Zaza kökenli terörist, değişik zamanlarda öldürüldü. Bazı kritik görevlerde bulunan Zazaların da tasfiye edilerek operasyon bölgelerine gönderildiği belirtiliyor. Dr. Ali’nin de seçimden sonra bir süreliğine ‘cezaevine’ atıldığı, ardından da operasyon bölgesine gönderildiği vurgulanıyor. Seçim kriziyle görevinden alınan Zazaların yerine ise Suriyeli Ermeni asıllı Kürtler ve Ermeni kökenli Aleviler getirildi.

Zaza olduğu için dışlanan Dr. Ali kod adlı Yusuf Turhallı, Bingöl doğumlu. PKK içinde bazı önemli görevlerde bulundu. Terör örgütünün Şırnak, Siirt, Bingöl, Muş kırsalı sorumluluğunu yaptı. Turhallı’nın adı 13 askerin şehit edildiği Dağlıca baskınını organize eden terörist grubun içinde de geçiyor. Terörist Dr. Ali’nin son olarak Zap bölgesinde görev aldığı belirtiliyor.

İLK BÜYÜK ÇATLAK

PKK’da Kürt-Zaza çatışması devam ederken örgütteki Zazalar can güvenliklerinin olmadığını belirtiyorlar. Bingöl, Tunceli ve Diyarbakırlı Zazalar aslında başından beri PKK için ‘sorun’ oldu. PKK’da Zaza krizi şu anki kadar olmasa da ilk olarak Çürükkaya ailesi ile başladı. Bingöllü Selim Çürükkaya, Dr. Süleyman kod adlı Sait Çürükkaya, Aysel Çürükkaya ve Ömer Çürükkaya Zaza oldukları için örgütten sürekli dışlandılar. PKK’dan ayrılarak “Apo’nun Ayetleri” isimli kitabı yazarak terör örgütünü sert şekilde eleştiren Selim Çürükkaya’dan sonra Aysel ve Sait Çürükkaya örgütten uzaklaştı. Terör örgütünün Tunceli sorumluluğunu yapan Ömer Çürükkaya ise 1987’de bir operasyon sırasında öldürüldü. 1991’de Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisiyken PKK’ya katılan Sait Çürükkaya, 1993’te örgütün Diyarbakır (Amed) sorumlusu oldu. Ancak teröristbaşı Öcalan’ın yakalanmasından sonra örgütün politikalarını eleştirdi. Bunun üzerine başını Sait Çürükkaya ile Zeki Öztürk’ün çektiği 100 kadar Zaza grubu örgütten kaçmayı başardı. Bunların bir kısmı Ermenistan, bir kısmı da Suriye üzerinden Avrupa ülkelerine geçti. PKK’nın haklarında ölüm kararı çıkarttığı bu kişilerin önemli bir kısmı halen Almanya’da yaşıyor.

Bu kaçıştan sonra Kazım kod adlı Hamili Yıldırım ve İsa kod adlı Orhan İlbay PKK’dan koparak Tunceli ve Bingöl kırsalında örgütlendi. Sait Çürükkaya’nın da destek verdiği PKK Devrimci-Çizgi Grubu’nu oluşturan ekip TİKKO ile de temasa geçti. “İsyancı” Zaza grubunun Tunceli kırsalında özgürce dolaşmaları uzun sürmedi. 2000 Mart’ında PKK’nın ihbar ettiği söylenen bir operasyonda aralarında İlbay’ın da bulunduğu 20 Zaza kökenli terörist öldürüldü.

Hamili Yıldırım ise önce İran’a geçti, sorda tekrar PKK’nın saflarına katıldı. “İçimdeki isyan benim değil, içimdeki Öcalan’ın isyanıydı” diyerek örgütten affını istedi. Abdullah Öcalan kendisini affedince tekrar teröristliğe devam etmeye başladı. Ancak bu katılım uzun sürmedi. PKK’daki bazı kişilerin ihbarı üzerine Şam polisince yakalanıp Türkiye’ye teslim edildi. Yıldırım, örgütte 25 yıl kaldığını; ancak hep ihanete uğradığını ve PKK’da derin bir çetenin olduğunu ileri sürdü.

YENİ BÖLÜNME: ANKARA, ÖCALAN VE TARAFSIZLAR…

Emniyet ve istihbarat kaynaklarına göre halihazırda terör örgütü PKK üçe bölündü ve üst düzey yöneticiler saflarını net şekilde ortaya koydu. Gruplar arası suçlamalar ve idam kararlarının çok arttığı aktırılıyor. Kandil Dağı’nı aşan bu sorunun Avrupa’ya kadar uzandığı da gelen bilgiler arasında. Son duruma göre terör örgütünde “Ankara, Öcalan ve Tarafsızlar” olmak üzere üç klik oluşmuş durumda.

Bunların en zayıfı Tarafsızlar Grubu. Daha çok örgütten kopmak isteyen; ancak can güvenliği korkusuyla Kuzey Irak’a sıkışıp kalanlar. Grupta bulunan Rıza Altun’un her an öldürüleceği belirtiliyor. Rıza Altun Fransa’da yaşadığı sırada örgütün kasası olarak görev yapıyordu. Kandil’e çağrılan Altun’a yönelik iki defa öldürme girişiminde bulunulduğu da belirtiliyor. Ebubekir kod adını kullanan Rıza Altun Belçika’da yakalanmış; ancak Belçika polisinin göz yumması ile kaçıp Kuzey Irak’a geçmişti. Tarafsızlar içindeki diğer önemli isimler ise Sakine Cansız, Evindar, Asya Deniz, Jiyan Deniz. Kod adı Sara olan Sakine Cansız Avrupa’da faaliyet yürütmüş bir isim. Asya Deniz ise PKK’nın sözde eş başkanı görevinde bulundu. Murat Karayılan tarafındaydı; ancak son dönemlerde dışlandı. Jiyan Deniz’in gerçek adı Şükran Biner. Osman Öcalan’ın yönetim kadrosundaydı. Ancak Öcalan’ın kaçışı ile ortada kaldı. Halen önemli bir isim olarak biliniyor.

Öcalancı grubunda yer alanlara terörist Murat Karayılan komutanlık ediyor. Bu grupta Bozan Tekin, Mizgin Amed, Nuriye Kespir, Sofi Nurettin, Behsat kod adlı Nedim Seven gibi isimler var. Sofi Nurettin’in gerçek adı bilinmiyor; ancak örgütün Amed saha sorumluluğu yaptığı biliniyor. Nuriye Kespir daha çok Sozdar Avesta adını kullanıyor. Nerdeyse gerçek adının ne olduğu unutulmuş durumda. PKK’nın Özgür Kadın Partisi’nin (PJA) yöneticisi. Kespir’in aynı zaman PKK meclis üyesi kimliği de bulunuyor. Bozan Tekin’in ise Kürdistan Topluluklar Birliği (Koma Civaken Kürdistan- KCK) başkan yardımcısı olduğu belirtiliyor. Bu grupta ön plana çıkan diğer bir isim ise Nedim Seven. Bu isim daha çok örgütün Avrupa gençlik sorumlusu ve yeni gençleri terör örgütüne kazandıran kişi olarak biliniyor.

“DERİN ANKARA” ÖRGÜTE YÖN VERİYOR

En sinsi ve tehlikeli klik ise Ankara Grubu. Bu grupta yer alan bazı derin isimler PKK’ya yön veriyor. Mustafa Karasu, Ali Haydar Kaytan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Sakine Karakoçan, Zaho, Feride. Son iki kod adı kullanan şahısların gerçek ismi pek bilinmiyor. Diğer isimler de zaten örgütün meşhurları arasında. Ancak Sakine Karakoçan’ın kimliği önemli. PKK’nın meclis üyesi olan Karakoçan, örgütün üst düzey yöneticilerinden. Bu grup daha çok Alevi kökenlilerden oluşmasıyla dikkat çekiyor.

Uzatılması mümkün olan bu listeler şüphesiz net bir kamplaşmayı yansıtmıyor. Örneğin Suriyeli Fehman Hüseyin’i bir gruba mal etmek mümkün değil. Çünkü Hüseyin sürekli taraf değiştirebilen bir yapıya sahip. Zaten PKK’da taraftarlık gündelik olarak değişime gebe.

Aksiyon
Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009