5 Temmuz 2008 Cumartesi

Komplo Teorisi


Değiştir



Genç ve ateşli bir ‘İslamcı’ yazara göre, “Pentagon, CIA, MOSSAD ve NATO’nun fitne-fesat merkezleri” Türkiye’de İslamı ezmek istiyor... Çünkü “Müslümanlığı bastırılan bir Türkiye... Asya ve Afrika’da ister istemez emperyalistlerin taşeronluğunu yapacaktır.”
Amerika bu amaçla AKP iktidarını devirmek için gizli tertipler yapıyor, “ulusalcıları”, darbecileri destekliyor! Kanıt mı? Kanıt, Michael Rubin denilen Amerikalı marijinal yazarın AKP’yi “İslamofaşist” olarak niteleyen ve AKP karşıtı ‘devlet’ kesiminde büyük itibar gören yazıları...
Peki...
Ama Yargıtay Başsavcısı’na göre, ABD ve hatta Avrupa Türkiye’yi “Ilımlı İslam devleti” yapmak istiyor, bunun için AKP’yi destekliyorlar! AKP sadece anti laik değil, bir de “dış güçler”in işbirlikçisidir!

Hangisine inanacağız?!

Durun, ben daha büyük bir komplo teorisi üreteceğim: İkisi de doğru! Emperyalizm hem AKP’yi destekliyor, hem devirmeye, kapattırmaya çalışıyor çünkü hangisi gerçekleşirse gerçekleşin ABD kazanmış olacak!

Komplo keşifleri

Bunların hepsi zırvadır!
Zaten komplo teorilerinin özelliği budur: Çok karmaşık süreçler böyle basite indirgenir. Colin Powel’ın “Ilımlı İslam” şeklindeki iki kelimesinden ve itibarsız bir yazar olan Rubin’in yazılarından kocaman “emperyalist komplo” teorileri üretilir.
Nazilerin “Beynelmilel Yahudi” teorisi de böyleydi!
Komünistlerin “emperyalist komplo” teorileri de böyleydi.
Kelimeleri benzeterek, ilgisiz olguları bağlayarak zihin içinde inşa edilmiş soyut kurgular...
ABD’nin Türkiye’yi “şeriatı ılımlı uygulayan bir İslam devleti” yapma projesi yoktur! Böyle bir proje Amerikan çıkarlarına aykırıdır üstelik.
Powel’ın sözleri tekil bir olaydır; zaten amacı da laik Türkiye’yi İslam dünyasını iyi örnek olarak göstermekti!
Ama bizim bazı laikçiler Powel’ın sözlerinden “emperyalizmin ılımlı İslam projesi”ni keşfederken, bazı İslamcılar da aynı sözlerinde “ABD, Müslümanlığı Protestanlık gibi bir din haline getirmek istiyor” diye bir komplo keşfetmişlerdir!
İkisi de aynı derecede dâhiyane keşifler!

Komploların cazibesi

ABD ile çıkarlarımızın uyuştuğu somut konular vardır; çıkarlarımızın çatıştığı somut konular vardır; ona göre politikalar geliştirilir...
Komplo teorileri ise zihnimizin içinde yarattığımız aşırı genellemeci soyut kurgulardır.
“Ergenokon gözaltıları tam Başsavcı’nın Anayasa Mahkemesi’nde esasa dair iddiasını sunduğu gün...”
İyi ama bu gözaltılar birkaç gün önce yapılsaydı, “tam da Başsavcı iddiasını hazırlarken” denilebilirdi. Gözaltılar daha sonra yapılacak olsaydı “tam AKP davası karar sürecine girmişken...” denilebilirdi.
Bilim felsefecisi Popper’ın gösterdiği üzere, komplo teorileri “zihnimizin içindeki kurgular” olduğu için daima ve yine zihnimizin içinde ‘sebepler’ ve ‘kanıtlar’ yakıştırılabilir, kurgulanabilir.
Ve hiçbir anlam ifade etmezler! “Astroloji”den fazla değeri yoktur bunların!
Fakat, komplo teorileri esrarengizliğiyle caziptirler! ‘Tuzak’ duygusuyla insanları motive eder!

İşte bu yüzden tehlikelidirler!

Org. Başbuğ’un uyarısı haklıdır: Türkiye zor bir önemden geçiyor! Komplo teorilerinin çıldırtıcı cazibesine kapılmadan, soğukkanlılıkla, tarafsız hukuk ve özgürlükçü demokrasi yoluyla bu belalı süreçten çıkabilmeliyiz.

Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009