30 Eylül 2008 Salı

Danimarka Karikatür Krizi


Değiştir

Hatırlarsanız Danimarka’da Jyllands-Posten isimli bir gazetede 30 Eylül 2005 günü yayınlanan karikatürler İslam dünyasında infiale sebeb olmuştu.

Söz konusu karikatürler saldırgan bir uslupla çizilmiş, oldukça fazla hakaret öğeleri içeriyordu.Karikatürlerin bir tanesinde Peygamberimiz, terörist olarak çizilmişti.Başta Türk büyükelçiliği ve diğer müslüman ülke diplomatları, Danimarka makamlarına söz konusu karikatürlerin bir medeniyetler çatışmasına sebeb olacağını, halklar arasında tehlikeli sonuçlara sebeb olacağını anlatmaya çalıştılar.Ancak Danimarka, bu uyarılara aldırmadı,gazete ise meseleyi basın özgürlüğü ile örtmeye geçiştirmeye çalıştı.

Karikatüre önce, Danimarka Müslüman azınlığı da tepki gösterdi. 10 Ocak'ta kriz Norveç’e sıçradı. Norveç’te bir yayında karikatürler tekrar basıldı. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde kriz elçiliklerin basılmasına ve Danimarka'ya ekonomik müeyyidelere kadar ulaşınca birçok Avrupa ülkesinde gazeteler karikatürleri tekrar tekrar bastılar. Antisemitizm konusundaki hassasiyeti bilinen Batı ülkelerinin konu İslam olunca böyle bir tepki göstermesi çelişki oluşturdu. İngiltere basını ise diğerlerine örnek teşkil ederek karikatürleri basmama kararı aldı.

Danimarka gazetesine destek vermek için Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya ve İspanya’da 7 ayrı gazete de bu karikatürlere sayfalarında tekrar yer verince müslümanlar 2006 yılının Şubat ayının ilk on gününde çok daha şiddetli ve dalga dalga tüm dünyaya yayılan tepkiler gösterdiler.Söz konusu ülkelerin bayrakları yakıldı,ekonomik ambargolar uygulandı hatta elçilikler basıldı.Bunlara rağmen kendi peygamberlerine bile hakareti normal gören batı durmadı.Bugün dahi hala bazı filmleriyle, kitaplarıyla karikatürleriyle İslam'a ve değerlerine saldırmaya devam ediyor.

Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009