3 Ekim 2008 Cuma

Mudanya Mütarekesi


Değiştir

Türk ordularının Büyük Taarruz'dan zaferle çıkmasından sonra orduların Çanakkale ve İstanbul üzerine yürümesi İtilaf Devletleri'ni telaşlandırdı.Boğazlar,İstanbul ve Doğu Trakya'yı Türkler'e vermemeyi düşünen İngiltere, buraları silahla savunmayı planlıyordu.Ancak Fransa ve İtalya'nın İngiltere'yi yanlız bırakması ve Mustafa Kemal'in diplomatik girişimler yaparak Rusya'nın Boğazlar'ın güvenliği için işe karışacağı yolunda propaganda yapması İngiltere'yi anlaşma yapmaya itti.3 Ekim 1922'de ateşkes görüşmeleri için Türkiye,İngiltere,Fransa ve İtalya temsilcileri Mudanya'da toplandı.TBMM görüşmelere İsmet İnönü başkanlığında bir heyet gönderdi.Yunanistan görüşmelere katılmadı, İngiltere tarafından temsil edildi.Görüşmeler sonucunda 11 Ekim 1922'de Mudanya Ateşkes Anlaşması ilan edildi.

14 maddelik Mudanya Mütarekesi'nin en önemli hükümleri şunlardır:

  • Mütareke imzalandıktan üç gün sonra, 14/15 Ekim gecesi yürürlüğe girecektir.
  • Türk ve Yunan kuvvetleri arasındaki silahlı çatışma sona erecektir.
  • Yunanlılar Doğu Trakya’yı 15 gün içerisinde boşaltacaklar ve bölge, İtilaf Devletleri aracılığıyla 30 gün içerisinde Türk yönetimine devredilecektir.
  • Barış antlaşması imzalanıncaya kadar Türk ordusu Trakya’ya geçemeyecektir. Buna karşılık iç güvenlikle ilgili olarak sayısı 8000’i aşmayacak bir jandarma kuvveti gönderilebilecektir.
  • Barış antlaşmasının imzalanmasına kadar Meriç’in batı sahili (yani Batı Trakya) ve Karaağaç İtilaf Devletlerinin işgali altında kalacak ve Türk kuvvetleri Çanakkale Boğazı ve İzmit’te belirlenen çizgiyi geçemeyeceklerdir.

MUDANYA ATEŞKES ANLAŞMASI'NIN TAM METNİ

Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009