18 Eylül 2007 Salı

Amerika'nın yeni bombası


Değiştir
Fikret ERTAN
Geçen haftanın önemli haberlerinden biri de Rusya'nın ilk denemesini yaptığı muazzam bir bombaydı. Rusya'nın Kanal 1 televizyonundan deneme görüntüleri yayınlanan bu bomba, Rus askerî yetkilisi Aleksandr Ruksin'e göre etki ve potansiyel bakımından nükleer bombalarla karşılaştırabilecek; ama çevre problemlerine de yol açmayacak bir bomba.
Rusya bu yeni bombayı 'Bombaların Babası' diye takdim etmiş bulunuyor ve bununla şüphesiz Amerika'nın 'Bombaların Anası' olarak andığı MOAB kısa adlı muazzam bombaya atıf ya da nazire yapıyor.

Tam adı 'Massive Ordnance Air Blast Bomb' olan MOAB'in ilk denemesi Irak Savaşı'nın başlamasından önce 11 Mart 2003 günü Amerikan Hava Kuvvetleri'nin Elgin üssünde yapılmış, bununla Irak'a gözdağı verilmişti.

MOAB ile yetinmeyen Amerika bir süredir birtakım başka bombalar geliştirmek için çaba ve para sarf ediyor. Bu bombaların amacı yerüstü hedeflerini imha etmek değil; dünyanın çeşitli bölgelerindeki yeraltı hedefleri ve sığınakları saf dışı etmek.

İstihbarat kaynaklarına göre, bugün dünyada 10 bin civarında yeraltı hedefi ya da sığınağı bulunuyor ve üstelik bu sayı da giderek artıyor. Dünyanın jandarması Amerika da işte 'ne olur ne olmaz' düşüncesiyle çoktandır bu yeraltı hedeflerini gündemine almış bulunuyor.

Bugün Amerika'nın elinde bu tür hedefler için geliştirilmiş ve hazırda bekleyen çeşitli güçlerde 'Bunker buster' denen sığınak delici ya da imha edici özel bombalar var. Hatta bunlardan bilinmeyen miktarı da İsrail'e satmış bulunuyor. Ancak bu bombaları yeterli görmediğinden olsa gerek bir süredir dünyanın en ağır sığınak delici bombasını geliştirmek için çalışıp duruyor.

Haberlere göre, bu yeni bomba için 30 milyon dolarlık bütçe ayrılmış bulunuluyor. Gizlilik sebebiyle bu bombanın özellikleri elbette söylenmiyor, açıklanmıyor; ama uzmanlara göre bu bomba bugüne kadar yapılan sığınak delici bombaların en büyüğü olacak. Klasik patlayıcılarla donatılacak bombanın önümüzdeki yıl hava kuvvetlerinin envanterine gireceği tahmin ediliyor.

Amerikan Hava Kuvvetleri yetkilileri yeni bombanın mevcut sığınak delici bombalardan daha derine nüfuz edeceğini söylerlerken bu derinlik konusunda herhangi bir bilgi vermiyorlar. Zaten vermeleri de mümkün değil.

Bugünkü bilgilere göre, Amerika'nın envanterindeki mevcut küçük sığınak delici bombalar 13 kilometreden atıldıklarında yeryüzüne ancak 3-4 metre kadar nüfuz edebiliyorlar. Büyüklerinin ve özellikle yeni bombanın nüfuz kabiliyeti ve gücü ise bilinmiyor. Bazı uzmanlar yeni bombanın 40-50 metre nüfuz kabiliyetine sahip olacağını söylüyorlar; ama tabii bunlar tahminden öteye gitmiyor.

Esasen sığınak delici bombalar hem tasarım hem de üretim bakımından birçok zorluğu içinde barındıran bombalar. Bu bombaların metal muhafazalarının çok sert metalden olması, yeterli miktarda patlayıcı taşıması, güdüm sistemlerinin çok isabetli olması, bombanın yapısının toprağı yaracak bir şekilde tasarlanması gerekiyor. Tabii bunları da optimum şekilde gerçekleştirmek de şart. Bir konuda aşırıya girmek diğer konularda taviz vermek anlamına geliyor. Mesela çok ağır olursa güdüm sistemi beklenen fonksiyonu yerine getirmeyebilir.

Bu ve benzeri konuları Amerika nasıl çözmeye çalışıyor, bilmiyoruz; ama yeni bir sığınak delici bomba yapmakta olduğu kesin. Bu bombanın muhtemel hedefi İran'ın nükleer tesisleri bana göre. Zaten bazı haberlere göre, Pentagon bugün İran'da muhtemel bombardıman için 2 bin civarında hedef belirlemiş bulunuyor. Herhangi bir hava harekâtı olursa bu yeni bomba da bu hedeflerin bazılarına ya B-52, ya B-2 ya da Stealth denen radarlara yakalanmayan bombardıman uçaklarından atılacak.

Amerika'nın yeni bombası yolda...
Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009