17 Şubat 2008 Pazar

Yangınlar


Değiştir

Son günlerde Avrupa’nın bazı ülkelerinde ve özellikle Almanya’da ırk ayırımcılığından kaynaklandığından şüphelenilen yangınlar oldu. Diğer yandan yeni bir karikatür krizi çıktı ve Müslüman gençler şiddet içeren protestolar yaptı. Bu olaylar bireysel midir yoksa belli bir politikanın ya da provokasyonun sonucu mudur?

Bir olayın çıkması için var olan şartlarda bir değişiklik olması gerekir. Almanya’da uzun zamandan beri Türkler yaşamaktadır ve sadece belli dönmelerde Türklere yönelik şiddete şahit oluyoruz. Bunun sebebi Avrupa genelinde gözlenen ekonomik sorunlar ve bunun yarattığı işsizliğin sonucu olarak Almanların rakip gördükleri Türk kökenli işçilerden kurtulmak amacıyla yaptıkları ve bireysel kaygılardan kaynaklanan bir olay mıdır yoksa Türklerle Almanlar arasına sokulan nifak siyasi amaçlar mı taşımaktadır. Daha açık bir ifadeyle Avrupa ülkelerinin Ortadoğu’ya ulaşması mı engellenmek istenmektedir.

Hz. Muhammed’in karikatürünün yayınlanmasının tepki doğuracağı daha önceki tecrüben bilinmekteydi. Bu karikatürün yeniden yayınlanması gazetenin düşünce özgürlüğüne saygısının bir sonucu mudur yoksa Müslümanlarla yerli halk arasında bir duvar mı örülmek istenmektedir?

İdeolojik ve inanç kaynaklı çatışmaların gerçekte siyasi bir hedefe ulaşmak kullanılan araçlar olduğu konusundaki düşüncemi sıkça söylüyorum ve bu benim olaylara bakış açımı ifade ediyor. Bu nedenle son olayların Müslümanlarla Avrupa halkları arasında husumet yaratmak ve iki halkı bir arada yaşayamaz hale getirmek için bilinçli olarak tezgahlandığını düşünüyorum.

Eğer olaylar Almanya, Avusturya,Danimarka ya da daha genel olarak Avrupa’daki bazı güçlerin eseri ise tahrik eden bir dış faktörün var olup olmadığı araştırılmalıdır.

Yani olay iki boyutlu olabilir. Birinci boyut yabancı kültürlere, rakip işgücüne karşı olan yerliler,ikinci boyutta bunu kullanarak Avrupa ile Müslüman halk ve ülkeler arasında düşmanlık yaratmak isteyenler bulunabilir.

Çatışmanın şiddetini artıracak başka unsurlar da gözlüyoruz. Avrupa’da bu gelişmeler olurken İslam ülkelerinde kadınlara ve görsel medyada ahlaka aykırı olduğu söylenen yayınlara yeni kısıtlamalar getiriliyor ve Müslümanların yaşam biçiminin Avrupa kültürü ile bağdaşmayacağı kanısı güçlendiriliyor. Türkiye’deki baş örtüsü tartışmaları iki yönlü sonuçlar yaratabilir. Engellenmesi özgürlüklere konulan sınırlamalar sayılırken serbest bırakılması dine yöneliş ve Avrupa kültüründen uzaklaşma olarak algılanabilir. Avrupa kırk katırla kırk satır arasında tercihe zorlanmaktadır. Özgürlükleri sınırlayan bir ülkeyi mi içinize alırsınız yoksa sizden çok farklı bir kültüre sahip insanlarla mı bir arada yaşamak istersiniz sorusu karşısındalar.

Eğer İkinci Dünya Savaşını Hitler’in ve onun ideolojisinin eseri sayanlardansanız olaylarda hangi tarafın haklı oluğunu ararsınız ama savaşın nedenlerinin ekonomik ve siyasi olduğunu düşünüyorsanız sonucun ne olacağını ve bundan kimin faydalanacağını hesaplarsınız. Bence Avrupa kaybediyor.

Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009