18 Kasım 2007 Pazar

Türkçe Konuşan Devletler Topluluğu kuralım


Değiştir
Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı'nın 11.si Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de dün başladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himaye ettiği ve ilk kez Türkiye'nin dışında gerçekleştirilen kurultaya 30 ülkeden 800'den fazla delege katıldı. Kurultayın açılışında Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türklerin Ergenekon'dan çıkışını temsilen demir dövdü. Kurultaydaki konuşmasında 'Türk Dilli Devletler Topluluğu' kurulmasını ve ortak tarih kitabı yazılmasını teklif eden Başbakan Erdoğan, Türk dünyasındaki dayanışmanın artırılması ve kurumsal hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, "Dayanışma içinde olmazsak bizi lime lime ederler." dedi.

Aliyev ve Türkeş'i andı

Kurultayda ilk konuşmayı Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı Başkanı Prof. Dr. Adülhaluk Çay yaptı. Ardından kürsüye gelen İlham Aliyev, Türk dünyasının birleşmesi çağrısı yaptı. "Bizim gücümüz ne kadar çok olursa bizi o zaman sayacaklar. Bizim birliğimiz, geleceğimiz için çok büyük önem taşımaktadır." diyen İlham Aliyev, Ermeni diasporasının 'soykırım' iddialarına da tepki gösterdi. Soykırım iddialarının Ermenilerin tertip ettiği bir şey olduğuna dikkat çekerken Aliyev, Ermenilerin Karabağ işgali nedeniyle 1 milyon kişinin eziyet çektiğini hatırlatarak, dünyanın Ermenilere ses çıkarmamasına dikkat çekti. Aliyev'den sonra söz alan Başbakan Erdoğan, konuşmasının başında Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'i ve kurultayları başlatan MHP eski lideri Alparslan Türkeş'i andı. Türk dünyasının geçmişte kaçırdığı fırsatlara değinen Başbakan Erdoğan, Ortadoğu ve bölgede yaşananlar karşısında uyanık olmak gerektiğini belirterek, "Paylaştığımız ortak coğrafyada veya mücavir bölgelerde meydana gelen gelişmeler bütün Türk dünyasını etkileyecek, gerekli basireti göstermediğimiz takdirde bizi ağır sonuçlarla yüz yüze getirecek gelişmelerdir." dedi. Karabağ sorununa da değinen Erdoğan, "Karabağ, hepimizin kanayan yarasıdır. Bu acı tablo hepimizin yüreğini sızlattığı kadar uluslararası camianın gözünü kapatamayacağı kadar açık bir haksızlıktır. Hep bir oyalama ve oynanan bir oyun var ortada. Ermenistan derhal bu işgale son vermelidir." diye konuştu. Bütün sıkıntılardan tek çıkış yolunun aradaki işbirliğinin kuvvetlendirilmesi olduğunu kaydeden Başbakan, "Bugünkü dünya düzeninde başarıyı yakalayabilmenin yolu, tam işbirliği ve dayanışma içinde olmaktan geçmektedir. Biz dayanışma içinde olmazsak halimiz ne olur? Bizi lime lime ederler. Dünyadan kendimizi tecrit ederek hak ettiğimiz yere gelmemiz mümkün değildir." ifadelerini kullandı. Erdoğan, bu çerçevede "Türk Dilli Devletler Topluluğu'' kurulması teklifinde bulundu. Başbakan, şöyle devam etti: "Nasıl ki İngilizce konuşan ülkeler, Fransızca konuşan ülkeler, İspanyolca konuşan ülkeler kendi içlerinde aynı dil ve kültür etrafında bir araya geliyorlarsa bizler de dış politikada koordinasyon halinde olan böyle bir yapıyı oluşturabiliriz." Erdoğan, ortak tarihin yeniden yazılması ve müşterek tarihin ders kitabı olarak okutulmasının yanı sıra "Türk cumhuriyetleri arasındaki işbirliğinin kurumsallaşması için Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nin daimi sekreteryasının kurulmasını teklif etti.

Rum şantajına boyun eğilmesin

Parlamentolar arası konsey kurulması ve akil adamlar konseyi oluşturulması konusunda gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Talat da Kıbrıs Türklerinin sıkıntılarını aktardı. KKTC ile ilişki kurmak isteyen kardeş Türk devletlerine, Rum tarafının şantaj uyguladığını iddia eden Talat, Karabağ'daki sorunların Kıbrıs'ta da yaşandığını vurguladı. Törenin sonunda Vakıf Başkanı Çay, Erdoğan ile Azerbaycan lideri Aliyev'e Orhun Anıtları'nı simgeleyen heykelcik hediye etti. Kurultaya Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Alparslan Türkeş'in kızı Umay Türkeş'in yanı sıra çok sayıda AK Parti milletvekili katıldı.


Kurultay inisiyatifi Erdoğan'a geçti

MHP'yle özdeşleşen Türk kurultaylarında inisiyatif AK Parti lideri Erdoğan'a geçti. Türk Kurultayı ilk toplantısını 21-23 Mart 1993'te yapmıştı. MHP lideri Alparslan Türkeş önderliğindeki kurultay gelenekselleşti ve 2001'e kadar düzenli olarak her yıl yapıldı. Dönemin Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin ödenek vermemesi yüzünden 2001'deki kurultayı, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in himayesinde gerçekleştirdi. Tepki gösteren Bahçeli, Abdülhaluk Çay'ı bakanlıktan azletti. Kurultay o günden sonra Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz yılki girişimine kadar toplanamadı. Erdoğan'ın devreye girmesiyle Türk Kurultayı 10. toplantısını geçen yıl Antalya'da yapabildi. Erdoğan, bu yılki kurultayı da himaye etti. Dünkü açılış konuşmasında Erdoğan'a teşekkür eden Çay, "2001'de inkıtaya uğrayan kurultay geçen yıl Sayın Erdoğan'ın kurultayı himayesine almasıyla toplanabildi. Bu, Türk dünyası, Türk milliyetçileri ve gönlü Türk dünyası için çarpan insanlar için çok büyük bir müjdeydi." dedi.

Erdal Şen - Enes Cansever-Zaman
Tarih Bülteni

0 Yorum yapılmış.

Yorum Gönder

*Yorum yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayınız.
*Yorum yaparken herhangi bir kişi veya kuruma hakaret unsurları içeren kelimeler kullanmayınız.

 

Tarih Bilgi Ambarı Copyright 2007-2009